Logo Edufreeacademy

Kursus Pengendalian Makanan Lima Sebab Anda Perlu Menghadiri

Kursus Pengendalian Makanan membantu kita memahami cara dan teknik mengendalikan makanan dengan selamat dan teknik pengendalian makanan yang betul. Nisbah penyakit bawaan makanan meningkat secara drastik dalam beberapa tahun sejak kebelakangan ini kerana kelalaian pengendali makanan. Orang tidak menyedari kepentingan kursus pengendalian makanan dan amalan keselamatan makanan.Sekiranya anda menguruskan makanan secara langsung atau tidak langsung, anda perlu mendaftarkan diri anda atau kakitangan untuk kursus pengendalian makanan.


Berikut adalah lima sebab mengapa anda perlu menghadiri Kursus Pengendalian Makanan yang memberikan manfaat kepada anda:

1. Pengendalian makanan yang selamat

Sekiranya makanan tidak dikendalikan dengan selamat, kualiti makanan akan terjejas. Kualiti makanan yang terganggu ini mempengaruhi kesihatan orang, yang akhirnya meningkatkan beban ekonomi negara. Walau bagaimanapun, kursus pengendalian makanan mengajar kemahiran asas. Kursus ini merangkumi pelajaran mengenai kaedah terbaik pengendalian makanan yang selamat dan tanggungjawab semua pengendali makanan untuk meminimumkan risiko keracunan makanan atau penyakit.

2. Pencegahan penyakit

Pelbagai kuman atau mikroorganisma wujud di banyak tempat di sekitar dapur dan mungkin menjadi sebab penyakit merebak— Cara terbaik untuk mencegah ialah dengan mengambil langkah-langkah pencegahan. Kursus pengendalian makanan mengajar tentang semua cara untuk mencegah penyebaran penyakit.

3. Mempromosikan perniagaan anda

Orang ramai menyedari betapa pentingnya amalan makanan yang selamat, dan mereka lebih suka pergi ke tempat-tempat di mana langkah-langkah kebersihan diikuti. Oleh itu, jika kakitangan anda telah mengikuti kursus pengendalian makanan, mereka akan mengendalikan makanan dengan cara yang selamat, dan anda akan menjadi pilihan pertama orang ramai untuk makanan.

4. Tindakan proaktif untuk mengelakkan pencemaran

Terdapat ratusan cara di mana makanan dapat dicemari, dan kursus pengendalian makanan merangkumi semua garis panduan tersebut dan mencadangkan tindakan proaktif untuk mengelakkan pencemaran.

5. Memperoleh pengetahuan asas mengenai pengendalian makanan

Kebanyakan orang dalam perniagaan makanan tidak menyedari bagaimana untuk mengendalikan makanan. Ini adalah penting untuk mendapatkan pengetahuan pengendalian makanan kerana ia berhenti dan penyakit berkaitan makanan.

Nota: Peraturan-peraturan kebersihan makanan 2009 telah menjadikan kursus pengendalian makanan diwajibkan. Kementerian Kesihatan Malaysia telah mengeluarkan peraturan-peraturan ini; tujuannya untuk menjadikannya wajib adalah untuk menggalakkan kebersihan makanan dan mencegah penyakit makanan.

6. Apakah tugas pengendali makanan?

Apabila bercakap mengenai ‘Pengendali makanan’ ia bermaksud orang yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam perniagaan makanan. Pengendali makanan bertanggungjawab untuk memasak, mengemas, mengedar, dan menyimpan makanan. Mereka mesti mematuhi arahan dan melaksanakan tugas dengan betul agar tidak menjejaskan kesihatan orang ramai.

Tanggungjawab pengendali makanan

  • Kekalkan jarak yang selamat dengan makanan sedia dimakan.
  • Standard kebersihan diri yang tinggi.
  • Basuh tangan dengan betul sebelum menyentuh sebarang barangan makanan.
  • Patuhi semua arahan pengendalian makanan yang selamat.
  • Basuh dengan betul dan bersihkan sebarang peralatan memasak sebelum menggunakannya.
  • Tutup rambut mereka dengan betul.

Ketika dunia sedang menghadapi COVID, pengendali makanan mesti mengekalkan jarak dan mengikuti SOP. Jika mana-mana pekerja tidak berasa sihat, maka mereka mesti memaklumkan dan mengambil cuti.

Mengapa memilih kami?

Akademi EduFree memahami semua asas kursus pengendalian makanan. Kursus kami merangkumi semua kandungan pengendalian makanan yang diperlukan. Latih diri anda atau kakitangan anda di akademi EduFree; anda akan gembira melihat sejauh mana anda melatih. Kami terbaik dalam apa yang kami lakukan. Daftar sekarang dan pelajari amalan pengendalian makanan terbaik!