Kursus Pengendalian Makanan

Home Kursus Pengendalian Makanan

Makanan adalah keperluan asas yang diperlukan oleh manusia dalam kehidupan seharian.Bagi mendapatkan makanan yang bersih dan selamat perlu diamalkan daripada pengendali makanan tersebut. Pengendali makanan perlu menitik beratkan keselamatan makanan dan kebersihan bermula daripada awal penyediaan makanan sehingga makanan terhidang di meja makan.

Kebanyakan masyarakat terpaksa makan di luar rumah akibat kesuntukan masa   bekerja.Di Malaysia,gerai-gerai kecil di tepi jalan sering dikunjungi orang ramai yang tak pasti sama ada pemilik gerai tersebut mempunyai sijil daripada Kementerian Kesihatan (KKM) atau permit dari Pihak Berkuasa Tempatan. Ramai pelanggan akan datang ke gerai kerana harganya lebih murah jika dibandingkan dengan restoran.Kebanyakan restoran,dan kedai makan di medan selera hari ini mengupah warga asing untuk memasak dan menyediakan makanan.Mereka jarang mendapatkan pendedahan tentang pengendalian makanan yang betul.  Di sesetengah  gerai menjual nasi campur, makanan dibiarkan terdedah dan adakalanya berjam-jam. Di sini kita boleh lihat bahawa mereka tidak menghiraukan kebersihan dan keselamatan pengguna.

Dengan ini, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah melancarkan Program Latihan Pengendali Makanan (LPM) pada tahun 1996 dengan mengiktiraf institusi swasta melalui Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan (PPKM) 2009. Peniaga akan diberikan tunjuk ajar bagaimana menjaga kebersihan semasa mengendali makanan,kebersihan persekitaran premis,penyediaan makanan atau penyimpanan makananKegagalan berbuat demikian akan menyebabkan pemilik premis makanan atau pengendali berkenaan dikenakan denda maksimum RM 10,000 dan penjara tidak melebihi dua tahun. Penalti yang sama akan dikenakan ke atas pengendali makanan di mana premis makanan yang gagal menjalani latihan atau mendapatkan sijil Latihan Pengendali Makanan.

Sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), Sekolah Latihan Pengendalian Makanan (SLPM) menganjurkan kelas secara dalam talian.Ini merupakan platform pendidikan jarak jauh secara maya yang tidak memerlukan kehadiran peserta secara fizikal seperti Zoom Meeting atau Google Meet. Para pelatih akan melakukan latihan menggunakan gabungan bahan mengajar seperti Slaid Powerpoint,audio dan video. Tempoh kursus fizikal hanya mengambil waktu dalam 3 jam sahaja,tetapi kursus di dalam talian  memakan masa selama 4 jam.Maksimum peserta yang boleh hadir untuk kelas fizikal sebanyak 30 orang manakala untuk kelas secara dalam talian memerlukan seramai 15 orang sahaja.

Latihan ini dianjurkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia dan diselia oleh pengajar yang mempunyai sijil khas dalam perkhidmatan makanan. Di dalam latihan ini, pengendali makanan akan didedahkan pengetahuan tentang kebersihan diri, kebersihan alatan memasak, cara penyediaan makanan dan penggunaan alat pembungkusan yang selamat terhadap makanan. Mereka akan mengadakan soalan PRA dan POS kepada peserta.Soalan Pra ini diberikan kepada peserta sebelum mulanya kursus pengendalian makanan dan 30 soalan yang perlu dijawab oleh peserta dalam masa 5 minit. Tambahan pula,soalan POS akan diberikan kepada peserta selepas tamatnya kursus latihan pengendalian makanan.

Selain itu,Sekolah Latihan Pengendalian Makanan (SLPM) adalah pengeluar sijil kursus pengendalian makanan dan  kursus ini hanya perlu hadir 1 kali sahaja seumur hidup dan tiada tamat tempoh, Sijil Latihan Pengendalian Makanan akan  segera dapat setelah kursus tamat bagi kelas fizikal manakala menyertai kelas secara dalam talian ia akan diberikan secara digital dan sijil original akan di pos.

Pengendali makanan bermaksud individu yang secara langsung atau tidak langsung mengendalikan makanan.Kursus Pengendalian Makanan ini wajib di hadiri oleh semua pengendali makanan di Malaysia. Pihak Kementerian Kesihatan Malaysia juga mewajibkan semua pengendalian makanan mendapatkan suntikan vaksin tifoid selaras dengan arahan pihak Kerajaan berdasarkan AKTA MAKANAN 1983; Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan 2009.

Suntikan virus tifoid boleh didapati di mana-mana klinik kesihatan Malaysia atau mana-mana klinik swasta yang menyediakan perkhidmatan suntikan vaksin tifoid.Tujuan suntikan tersebut ialah mencegah daripada  penyebaran demam kepialu.Penting juga kepada pemilik dan pengurus premis makanan memberi pendedahan dan mewajibkan  kepada semua  pekerja  untuk menyertai dengan Latihan Pengendalian Makanan dan memastikan setiap pekerja yang  terlibat dalam pengendalian makanan telah mendapatkan suntikan vaksin tifoid .

Pengusaha makanan perlu memastikan makanan yang disediakan bebas daripada bakteria yang menjadi punca keracunan makanan Pengusaha makanan perlu membersihkan makanan sebelum dimasak serta mengelakkan makanan yang dijual sentiasa terdedah. Sebagai contoh, peniaga makanan perlu memastikan makanan mereka tidak dihinggapi haiwan perosak seperti tikus,lipas dan lalat. Pengusaha makanan amat penting dalam mengatasi masalah keracunan makanan. Amalan kebersihan diri daripada pengendali makanan sangat penting juga bagi menjamin makanan yang dihasilkan adalah selamat dan bersih. Kebersihan diri yang kurang memuaskan adalah salah satu punca keracunan makanan boleh berlaku di antara pengendali makanan dengan makanan.

Bagi mengetahui kefahanman peserta ,mereka akan mengadakan soalan PRA dan POS.Soalan Pra ini diberikan kepada peserta sebelum mulanya kursus pengendalian makanan dan ada 30 soalan yang perlu dijawab oleh peserta dalam masa 5 minit. Tambahan pula,Soalan POS akan diberikan kepada peserta selepas tamatnya Kursus Latihan Pengendalian Makanan.

Dalam menjamin tahap kebersihan dan keselamatan terhadap makanan, individu yang terlibat dalam pengendalian makanan secara langsung seperti pengendali makanan dan secara tidak langsung iaitu pelajar perlu menitik berat kebersihan diri masing-masing kerana punca utama keracunan makanan adalah daripada amalan kebersihan yang tidak bagus. Amalan pengendali makanan perlulah sentiasa dipantau untuk mengelakkan daripada mereka cuai dan sekali gus boleh menyebabkan kejadian keracunan makanan. Bagi meningkatkan amalan kebersihan ini, pengendali makanan perlu sentiasa didedahkan dengan ilmu pengetahuan daripada pihak berwajib seperti Kementerian Kesihatan Malaysia melalui seminar atau bengkel.