Mengapa Sijil Pengendalian Makanan Boleh Mengubah Perniagaan Anda

Home Blog Mengapa Sijil Pengendalian Makanan Boleh Mengubah Perniagaan Anda
Mengapa Sijil Pengendalian Makanan Boleh Mengubah Perniagaan Anda
  • July 29, 2021

Pada masa kini, kesihatan menjadi keutamaan kepada semua golongan. Kebersihan menentukan kualiti dan gaya hidup seseorang. Hasilnya, perniagaan dan organisasi makanan di seluruh Malaysia telah memulakan pendekatan tentang pengendalian makanan yang sesuai dengan teknik dan amalan yang betul.

Blog ini akan memberikan anda info tentang sijil pengendalian makanan yang boleh mengubah perniagaan anda

Pengetahuan Orang Ramai

Pertama sekali,sijil pengendalian makanan yang diakui oleh Kementerian Kesihatan Malaysia membolehkan anda mendapatkan kepercayaan orang awam. Ini kerana tidak ada yang menginginkan makanan yang disediakan  kurang berkualiti .Oleh itu, sijil  pengendalian makanan dapat mewujudkan kepercayaan orang ramai setelah mendapatkan makanan atau produk yang  berkualiti.

Penyediaan Makanan Berkualiti

Penyediaan makanan yang berkualiti dalam memanfaatkan moden terkini bagi mendapatkan kualiti makanan yang baik membolehkan anda untuk mendapatkan sijil pengendalian makanan. Ini termasuk penggunaan bahan-bahan yang memberikan rasa yang baik pada kualiti makanan dengan proses memasak yang berkesan dan menjimatkan tenaga.

SOP

Mendapatkan sijil pengendalian makanan akan mendorong anda untuk mengikuti dan mematuhi SOP yang dikemukakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.Semua SOP ini diperketatkan kerana ia merupakan sebahagian daripada Kursus EduFree.Setelah selesai,anda akan mendapatkan sijil pengendalian makanan. Walaupun SOP adalah rumit tetapi ia memberikan kebaikan kepada perniagaan anda sendiri.

Kawalan Serangga

Sewaktu sijil pengendalian makanan ditawarkan langkah-langkah kawalan perosak  telah diambil bagi meningkatkan kebersihan makanan anda. Sebagai pemilik restoran atau organisasi makanan, anda mungkin

memahami betapa pentingnya mencapai standard dalam industri  dengan memastikan bahawa kualiti tidak pernah menjadi tanda tanya.

HACCP

Hazard Analysis Critical Control Point adalah salah satu syarat sijil pengendalian makanan, yang mendorong anda untuk meningkatkan standard yang anda ikuti berkaitan dengaan aspek biologi, kimia, dan fizikal pengeluaran dan pemprosesan makanan.

Penyelamat pada masa pemeriksaan

Dengan sijil pengendalian makanan yang disediakan pada akhir   kursus  EduFree Academy,anda  akan  mendapat ketenangan fikiran dan pengalaman tanpa  perlu rasa cemas setiap kali pemeriksa makanan berkunjung. Anda hanya perlu menunjukkan sijil kepada mereka sewaktu dalam pemeriksaan.

Kesimpulannya, Sijil pengendalian makanan adalah antara langkah yang baik untuk diambil kerana ia dapat membantu meningkatkan reputasi dan  perniagaan mengikut garis panduan yang ditetapkan.